Заведенията по Черноморието - под прицела на инспекторите на областните дирекции

...
Заведенията по Черноморието - под прицела на инспекторите на областните дирекции
Коментари Харесай

Собствениците на заведения по морето под прицела на БАБХ

Заведенията по Черноморието - под прицела на инспекторите на регионалните дирекции по сигурност на храните.

Представители на БАБХ в Бургас, Варна и Добрич са на терен и ревизират освен заведения за хранене, само че и краткотрайни обекти за продажба на храни и хранителни артикули. Засилените инспекции стартираха в понеделник, предаде NOVA.

Освен за генезис и предпазване на продуктите, ще се подчертава на правилно сложени етикети за генезис и период на валидност, изключително на млечни и рибни артикули, както и на съблюдаване на условията за хигиена и стерилизация.  " Ако е замразен продуктът, би трябвало да е при минусов режим. Срокът на прясната охладена риба е до 3 дни. Черупчестите мекотели се съхраняват от 2 до 4 градуса. Техният период на валидност е до 5 дни ", изясни доктор Жечка Конова от БАБХ-Бургас.

Собственици на заведения нямат право да замразяват прясно получена храна. " Ако един артикул идва охладен, той би трябвало да бъде охладен и да се предлага и съхранява в подобен тип. Ако идва замразен - би трябвало да го съхраняват замразен. Те не могат да показват и да трансформират метода на предпазване на доставения артикул ", акцентира доктор Конова.

За да са сигурни, че разпоредбите се съблюдават освен на доктрина, инспекторите взимат и проби от храната. " Излезе заповед, съгласно която се вземат проби от миди за морски отрови, ешерихия коли и салмонела ", посочи доктор Галина Вълчанова, която е инспектор БАБХ- Бургас. До момента отклонения не са открити.

Според летовници, които станаха очевидци на инспекцията, ограниченията за надзор са наложителни за спокойния им престой на морето. Проверките не престават. До края на сезона ще бъдат инспектирани и обекти за търговия с храни на дребно, както и такива предлагащи " all inclusive " услуги.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР